Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Filter
Halterbanken: hoe kies je het ideale model
Veel mensen streven er voortdurend naar om het uiterlijk van hun lichaam te perfectioneren, maar het modelleren, ontwikkelen en onderhouden van spieren brengt enkele opofferingen met zich mee. Naast vastberadenheid en volgehouden inspanningen zijn gezonde eetgewoonten en de tijd die aan de oefensessies moet worden besteed, slechts enkele van de hindernissen die moeten worden overwonnen om de gewenste sportieve resultaten te bereiken.
In die zin zijn halterbanken een uitstekende uitrusting voor het inrichten van een "thuisgym", omdat ze je verschillende werkstations bieden waarmee je verschillende spiergroepen efficiënt en geïsoleerd kunt trainen. Een model van hoge kwaliteit zal je helpen jouw borst, rug, buik, benen en armen maximaal te "trainen", met uitstekende resultaten.
Wat is een halterbank
Halterbanken zijn uitrustingsstukken waarmee je verschillende oefeningen kunt uitvoeren, waarbij je de zone waarop je werkt kunt veranderen naargelang de verschillende posities van de bank, en zijn het beste alternatief voor krachttraining. Sommige soorten banken bevatten extra steunen die dienen om het gebruik van de gewichten en andere steunen, zoals de steunen voor de stangen of de arm- of beensteunen, te vergemakkelijken.
Er bestaan verschillende soorten banken die, afhankelijk van hun kenmerken, het mogelijk maken één of andere lichaamszone te bewerken. Er zijn banken die bedoeld zijn om de gebruiker te helpen specifieke spiergroepen te trainen. Dit is het geval met lendenbanken, die ontworpen zijn om deze zone te versterken; curlbanken, die ontworpen zijn om de biceps en triceps te trainen en te verstevigen, of dips en romeinse stoelen, die ontworpen zijn voor de armen en de buikspieren. Anderzijds worden de multi-positie banken en de olympische banken het meest gebruikt voor training met vrije gewichten.
Voordelen van halterbanken
Halterbanken zijn eenvoudige en zuinige toestellen die gemakkelijk te gebruiken zijn en na de training weinig plaats innemen omdat de meeste demonteerbaar zijn, wat zowel de eerste montage als de latere opslag vergemakkelijkt.
Ze zijn stabiel, robuust en aanpasbaar aan alle gebruikers en niveaus dankzij de grote verscheidenheid aan oefeningen die kunnen worden uitgevoerd en de aanvullingen die erin kunnen worden geïntegreerd. Het gebruik van halterbanken helpt om kracht en spiermassa te vergroten.
Koopgids voor halterbanken:
1. Te werken spiergroep
Het eerste aspect dat je moet overwegen bij de keuze tussen een halterbank of een andere is de spiergroep die je wilt trainen. Zoals wij reeds hebben opgemerkt, zijn er verschillende bankjes die zich op bepaalde spiergroepen richten, zodat de keuze van het type bankje grotendeels zal afhangen van de doelstellingen die de gebruiker voor ogen heeft.
2. Kenmerken van de halterbank
Zodra je hebt bepaald welk type bank je wilt, is het belangrijk de maximale belasting en de extra steunen die de bank kan dragen, te controleren. Ook het aantal oefeningen en aanpassingen die kunnen worden uitgevoerd, de stevigheid, het comfort en de stabiliteit moeten worden geanalyseerd. Op basis van het kennisniveau van de gebruiker, de ruimte waarover hij thuis beschikt en zijn doelstellingen, zullen deze factoren zijn keuze bepalen.
3. Intensiteit van de training
Naast het type bank en de kenmerken ervan, is het ook belangrijk de mate van gebruik te controleren die de bank kan weerstaan. Sommige banken zijn ontworpen voor occasioneel, regelmatig gebruik en andere voor intensiever gebruik. Wanneer een gebruiker een bankje kiest voor occasioneel gebruik, maar het intensief gebruikt, kunt je ervan uitgaan dat de gebruiksduur ervan aanzienlijk zal worden verkort.
4. Afmetingen
Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kunt je kiezen voor een opklapbare of vaste halterbank. Je moet de afmetingen van het toestel in acht nemen wanneer je het voor oefeningen plaatst, want als het te groot is, past het misschien niet op een bepaalde plaats.
Aanbevolen wordt dat de bank tussen 43 en 45 cm hoog is, terwijl de ruimte om te zitten ongeveer 30 cm zal bedragen. De eventuele rugleuning kan van variabele grootte zijn. In het geval van vaste zitplaatsen kan het zitoppervlak 100 tot 140 cm of meer bedragen. Er zijn ook bredere opties, van ongeveer 35 cm breed.
5. Gewicht
Het gewicht bepaalt hoe gemakkelijk het product van de ene plaats naar de andere kan worden verplaatst, vooral wanneer de sportruimte wordt gedeeld met andere activiteiten. De lichtere versies zullen zonder problemen bewegen, maar de structuur kan eronder lijden en zal niet geschikt zijn voor gebruik in de sportschool, en het ondersteunde gewicht kan minder zijn. In het algemeen is de ondersteunde belasting 110 kg, maar er zijn ook eenvoudiger opties en enkele robuustere.
6. Flexibiliteit
Geeft de mate aan waarin de bank kan worden versteld. Zo zullen er fitnessbanken zijn, goedkoop en goed, die helemaal niet kunnen worden versteld, maar ook multifunctionele varianten, die de oefeningen kunnen diversifiëren. Vooral in het geval van multifunctionele banken vindt je opbergruimtes voor halters en andere accessoires om de oefenmogelijkheden uit te breiden.