Pagina 1 van 9
- Vorige
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- Volgende
Sorteren:
Sorteren:
Pagina 1 van 9
- Vorige
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- Volgende
Filter
Hoe kies je een Gymstick hometrainer?
Een hometrainer kan worden gebruikt om de spieren van de onderste ledematen en de weerstand van een patiënt te trainen. Hiermee kunt je de oefening op een gewone fiets simuleren, zonder dat je wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden of het verkeer, aangezien hij is ontworpen voor binnenruimten. De hometrainer kan worden gebruikt om gewoon fit te blijven, maar ook om wedstrijdrenners voor te bereiden, onderste ledematen te revalideren en zelfs voor cardiorespiratoire stresstests.
Wat zijn de mogelijke toepassingen van een Gymstick hometrainer?
• Fysiek onderhoud: de Gymstick hometrainer is het perfecte toestel om fit te blijven als het regelmatig wordt gebruikt. Het stelt je in staat thuis te oefenen om in goede conditie te blijven, jouw sportprestaties te verbeteren en jouw spieren te versterken zonder jouw gewrichten te beschadigen. Samen met een aangepast dieet helpt het ook om vet te verbranden en jouw silhouet vorm te geven. Voor dit soort niet-intensief gebruik kunt je het beste kiezen voor een rechtopstaande fiets, die een rechte rugpositie biedt.
• Voorbereiding op sport: indien de hometrainer bedoeld is als sportvoorbereiding of om wedstrijdrenners op te warmen, is het trapvermogen een essentiële factor. De gebruiker moet dus een houding aannemen waarbij het lichaam sterk naar voren leunt om gemakkelijker te kunnen trappen en zo een betere trapkracht te verkrijgen.
• Revalidatie van de onderste ledematen: bij de keuze van een statische fiets voor de revalidatie van de onderste ledematen na een blessure of operatie is zitcomfort belangrijker dan trapkracht. In dit geval is het raadzaam apparatuur te gebruiken die je in staat stelt de oefening met rechte rug uit te voeren. Je kunt ook kiezen voor een liggende fiets, waarvan de achteroverleunende rugleuning een goede lendensteun biedt, waardoor de kans op rugpijn afneemt.
• Cardiorespiratoire inspanningstest: in dit geval wordt de hometrainer gebruikt om de maximale prestatie van de cardiorespiratoire functie van een patiënt te meten. De inspanningsstresstest wordt uitgevoerd op een hometrainer onder toezicht van een longarts of cardioloog. Het omvat een eerste opwarmingsperiode, waarna de intensiteit van de oefening geleidelijk wordt opgevoerd totdat de patiënt zijn maximale capaciteit heeft bereikt.
Waarop moet je letten bij de keuze van een Gymstick hometrainer?
Om de meest geschikte hometrainer voor jouw beoogde gebruik te kiezen, moet je rekening houden met bepaalde kenmerken, zoals de pasvorm van het zadel en het stuur, het type remsysteem, het type console, en de trainingsprogramma's die worden aangeboden.
• Zadel en stuur: de pasvorm van het zadel en het stuur is belangrijk voor het gebruikscomfort. Daarom raden wij je aan een model te kiezen waarbij je de hoogte en eventueel de helling van het zadel en het stuur kunt instellen.
• Remsystemen (of weerstand): hometrainers kunnen zijn uitgerust met een conventioneel magnetisch remsysteem (manueel of gemotoriseerd) of met een elektromagnetisch remsysteem, dat vooral bestemd is voor professionele wielrenners.
• Dashboard en gemeten parameters: het dashboard is een scherm dat de gebruiker real-time informatie geeft over zijn prestaties. Als het model opleidingsprogramma's omvat, kunt je die in het dashboard selecteren.
• Opleidingsprogramma's: de opleidingsprogramma's bieden verschillende moeilijkheidsgraden. Sommige programma's bevatten automatische variaties in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van het te bereiken doel.
Welke opleidingen moet ik kiezen?
Sommige hometrainers worden geleverd met trainingsprogramma's die je helpen bij het opstellen van een oefenschema. De keuze van het programma zal afhangen van waar je aan wilt werken: coördinatie en snelheid, spierversterking en kracht, of aërobe capaciteit en verhoging van jouw anaërobe drempel. Deze programma's bieden over het algemeen een gefaseerde opleiding aan, die de gebruiker helpt vooruitgang te boeken.
• Coördinatie en snelheid: het doel van het programma is de trapefficiëntie te verhogen. De snelheid is het resultaat van de snelheid waarmee de trapbeweging wordt uitgevoerd. Door aan snelheid te werken, wordt de coördinatie verbeterd, wat bijdraagt tot betere prestaties tijdens de training.
• Spierversterking en kracht: het spierversterkende programma bestaat uit het herhalen van een reeks oefeningen van continue inspanning bij een lage trapfrequentie. Door snelheidswerk te combineren met spierversterkend werk, ontwikkel je kracht.
• Verhogen van de anaërobe drempel: het programma is erop gericht de productie van melkzuur in het lichaam bij een bepaalde hartslag te verlagen om de anaërobe drempel te verhogen. Tijdens de fysieke inspanning, met de afname van zuurstof, wordt melkzuur gevormd in de spieren om meer energie te produceren. Hoe groter de inspanning, hoe meer energie deze vergt, waardoor de concentratie van melkzuur toeneemt.
De anaerobe drempel is de grens waarboven de hoeveelheid opgehoopt melkzuur niet meer door de spieren kan worden geneutraliseerd. De anaerobe drempel evolueert met de training en hoe hoger hij ligt, hoe beter de prestaties. Vandaar het belang om doelstellingen ter verhoging van de anaerobe drempel in de trainingsprogramma's op te nemen, vooral voor atleten op hoog niveau.